Allt om Blommor

Uncategorized | Wednesday August 1 2012 | Comments Off on Allt om Blommor

När man skall inreda sitt hem eller ordna till sin trädgård funderar man ofta över vilka blommor man skall satsa på. Det finns så enormt mycket att välja mellan och vi vill ge exempel på dekorativa växter till hem och trädgård. När man talar om blommor tänker man ofta på hela växten. Egentligen är en blomma den del av växten som är färgrik och som också ofta har en mycket god doft. Anledningen till detta är att växten vill locka till sig insekter som sedan skall pollinera växten. Varje blomma består av kronblad, ståndare och pistill. Det är ståndaren som är den hanliga delen och pistillen är den honliga. När insekten kommer fastnar pollen på kroppen. När insekten sedan flyger till nästa blomma kommer pistillen där att befruktas och i sinom tid växer någon form av frukt eller liknande till.

Perenner och ettåriga växter

Vi ger här att ge många bra tips på vackra växter att försköna hemmet med. Vi kommer att skriva om perenner (fleråriga växter) och ettåriga växter. Vi kommer också att berätta en del om snittblommor. Här kommer du också att få se bilder på olika växter och även få råd om hur de skall skötas. Kanske har du ingen trädgård att arbeta i, men vi ger också många trevliga råd om fina krukväxter du kan ha inne i ditt hem eller växter som passar på balkonger.

Trevligt med en blomma vid entrén

Det kan vara mycket trevligt med en blomma vid entrén eller på balkongen. När man vill plantera en perenn växt är det viktigt att tänka på var i trädgården den skall växa. Är det skuggigt eller mycket soligt äår något man måste ta hänsyn till. Skall jag välja en växt som måste ha mycket vatten eller skall jag välja någon som är mer tålig. Man bör ta hänsyn till hur mycket man tror att man vill jobba i trädgården. Är man inte fullt så intresserad väljer man gärna en blomma som är tålig och som breder ut sig rejält. På så vis kanske man kan slippa en del rensning i rabatten. När man planterar en perenn måste man tänka på att den kommer att växa till ordentligt under åren. Man måste ge den gott om utrymme. De perenner som inte kommer att bli så höga kanske man kan plantera med cirka 30 centimeters avstånd medan höga perenner måste få mer plats. Här kan man ha som riktmärke att plantera dem med upp till 70 centimeters avstånd mellan varandra. Ofta får man bra råd på plantskolan eller i blomsteraffären hur dessa växter skall placeras.

När det gäller ettåriga växter

När det gäller ettåriga växter kan man gärna fröså dessa själv om man är intresserad av det. Det kan vara roligt för barnen att få vara med att plantera några krassefrön i en kruka inomhus på våren för att sedan plantera ut den lilla plantan när det blivit varmare. Krasse växer fort och den blir ofta mycket hög. Det är spännande att se den växa. Det kan också vara spännande att plantera en solroskärna och se den växa sig flera meter hög under sommaren. Ett annat bra tips kan vara att plantera några köksväxter som man sedan kan äta av under hösten. Dill och sallad är lättskötta och det är trevligt att skörda sina egna grönsaker under hösten att servera till maten. Man kan också så morotsfrön om man tycker det är härligt att ha egna morötter, men dessa kräver mer skötsel. Man måste gallra ordentligt i morotsraderna för att moroten skall ha en chans att växa till sig. Tänk på att inte lägga ut fröna för tätt så sparas en hel del jobb med gallring. På våra olika sidor får du förslag på trevliga och vackra ettåriga växter, perenner, buskar, fruktträd eller växter för köksträdgården som rotfrukter eller kryddor att odla. vi ger också tips på växter att ha inomhus. Det finns många vackra växter som återkommer år efter år med vackra blommor och det finns också en hel del gröna växter som är dekorativa. Du kommer att få många bra tips och vi hoppas att du kommer att lyckas med din trädgård och dina krukväxter.