Planera trädgården inför våren

Blomtips,Trädgårdsarbete,Trädgårdstips | Wednesday March 7 2018 | Comments Off on Planera trädgården inför våren

Inom en månad kommer snön att börja smälta i nästan hela landet. För dig med en trädgård börjar det bli dags att planera upplägget för den kommande våren och sommaren.
En trädgård som inte tas hand om blir övervuxen och lockar till sig ett djurliv du kanske inte vill ha där. Möss, rävar och insekter uppskattar högt gräs och stora snår.

För att komma igång ska du börja med att rita upp din tomt med väderstreck och annan information du kan behöva såsom stora träd som skänker skugga samt om du har olika jordarter i trädgården. Enklaste sättet att ta reda på vilken jord du har är att kolla på SGU:s hemsida där du kan se jordarter över hela landet. Du kan också få information om mineraler, berggrund och grundvattendjup.

Om du har en stor trädgård eller en trädgård nära grannens hur kan den få ett lyft genom att delas upp. Det första kan därför vara att rita in en vacker mur som ramar in en bit av trädgården eller skapar en gräns mellan din och grannens tomt. Ta in en offert på jobbet, att mura är tidskrävande och har du en hel trädgård att göra kan du fokusera på andra saker medan proffsen fixar en vacker mur!

Skapa utrymmen i trädgården för att få det mer hemtrevligt. En plats för att äta och grilla under sommaren och längre bort en bänk eller arbetsyta för trädgårdsjobb och verktygen. Avgränsa en plätt mark med buskar eller en pergola för att bjuda in till blomsterträdgården eller grönsakslandet. En tom gräsmatta är enkel att sköta men ungefär lika tråkig som en asfalterad uppfart. Det finns inget liv i en stor gräsmatta. En lummig trädgård är mer inbjudande och välkomnar mer till att umgås utomhus och nyttja platsen som sommarrum.