Skydda trädgården

Trädgårdstips | Tuesday April 28 2015 | Comments Off on Skydda trädgården

Trädgårdar kan utsättas för en rad olika angrepp, både från djur och natur, men den som är förberedd kan minimera skadan eller till och med undvika den helt och hållet.4608151-mordarsnigel

Sniglar

Många fritidsodlare har problem med sniglar, då främst den spanska skogssnigeln, mer känd i vardagligt tal som mördarsnigeln. Dessa kan orsaka stora skador på växter i trädgården men det finns ett par sätt att bekämpa dem.Första är medel som innehåller järnfosfat, mördarsniglar som äter detta dör inom ett par dagar. Detta påverkar även andra sniglar och snäckor. Ett annat sätt är biologiskt växtskyddsmedel, detta angriper mördarsniglar genom att infektera dem med en bakterie som tar död på snigeln. Det finns produkter av båda typer som är godkända av Kemikalieinspektionen.

Rådjur

Rådjur har ätit upp stora delar av trädgårdar under åren och för vissa är detta ett tätt återkommande problem. Men det finns många knep som man kan prova på.

  • Skyddsnät kring växter
  • Gnagskydd runt trädstammar
  • Otvättat fårull bland växterna (rådjur gillar inte doften)
  • Strö cayennepeppar över växterna
  • Häng upp CD-skivor i snören (ljusreflexerna kan skrämma bort dem)
  • Vattna med vitlöksvatten ett par gånger under sommaren

Översvämning

Sverige har ett så pass milt klimat att vi faktiskt har mer nederbörd än avdunstning under ett år. På grund av detta måste vattnet har någonstans att ta vägen. Därför finns det många diken i vårt land och vissa har dem även nära trädgården, dessa personer löper större riks för översvämning i trädgården än resten av oss.Under perioder med väldigt kraftig nederbörd kan det kännas som om man är maktlös inför en potentiell översvämning, men det finns faktiskt metoder att undvika detta. Ett är att pumpa bort en del vatten ur diket, detta kan göras med en dränkbar pump, sådana kan man hyra från företag som AMAS. Man kan även bygga tillfälliga barriärer med sand- eller jordvallar och sedan täcka över dem med plast. Vallen kommer dock att öka belastningen på marken så man måste vara noga med att inte bygga den där det kan orsaka skred.