Blominfo.se https://blominfo.se Om blommor och din trädgård Wed, 07 Feb 2024 08:36:53 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Optimalisera ditt trädgårdsbudget – Använd rabattkoder för verktygsköp https://blominfo.se/optimalisera-ditt-tradgardsbudget-anvand-rabattkoder-for-verktygskop/ Tue, 03 Oct 2023 03:30:00 +0000 https://blominfo.se/?p=347 Trädgårdsentusiaster vet hur viktigt det är med kvalitetsverktyg. Från handskar till avancerade maskiner – det rätta verktyget kan göra arbetet både roligare och effektivare. Men, att investera i kvalitetsutrustning kan bli en kostsam affär. Här kommer rabattkoder in som en spelväxlare, och ger dig möjligheten att optimera din trädgårdsbudget.

Att utnyttja rabattkoder är en effektiv strategi för att spara pengar. Oavsett om du är ny inom trädgårdsskötsel eller en erfaren trädgårdsmästare, kan du dra nytta av de generösa erbjudanden som finns online.

Vart hittar man de bästa koderna?

Det finns många webbplatser dedikerade till att samla och lista rabattkoder från olika återförsäljare. Genom att göra en snabb sökning online, kan du hitta platser som regelbundet uppdaterar sina listor med de senaste rabattkoderna. Vissa sajter specialiserar sig på verktyg och trädgårdsutrustning, vilket gör det lättare att hitta relevanta koder.

Dessutom kan prenumeration på nyhetsbrev från dina favoritåterförsäljare vara en bra idé. Ofta får prenumeranter exklusiva erbjudanden och rabattkoder direkt till sin inkorg.

Kvalitet över kvantitet

Medan det kan vara frestande att bara gå efter de största rabatterna, är det viktigt att prioritera kvalitet. Ett verktyg av hög kvalitet kan hålla i många år, medan ett billigare alternativ kanske behöver ersättas efter bara några säsonger. Genom att använda rabattkoder kan du investera i bättre verktyg utan att överstiga din budget.

Avslutande tankar

Att ha rätt verktyg kan göra ditt trädgårdsarbete till en dröm snarare än en plåga. Medan priserna på högkvalitativa verktyg kan vara avskräckande, gör rabattkoder det möjligt att investera i bästa möjliga utrustning utan att tömma plånboken. Genom att regelbundet leta efter rabattkoder, kan du fylla ditt skjul med de bästa verktygen på marknaden och samtidigt ha pengar kvar för andra trädgårdsprojekt. Så nästa gång du funderar på att köpa ett nytt trädgårdsverktyg, kom ihåg att leta efter en rabattkod först!

]]>
Ordna till i din trädgård och få det snyggt https://blominfo.se/ordna-till-i-din-tradgard-och-fa-det-snyggt/ Mon, 19 Jul 2021 08:43:18 +0000 https://blominfo.se/?p=314 En god ordning i trädgården ger ett lugnare intryck vilket även gör att du använder den mer och vistas där oftare. Oavsett storlek på din trädgård så finns det alltid smarta lösningar för att göra det både snyggt och praktiskt. Välj en bänk att sitta på som samtidigt fungerar till förvaring, eller ett bord med en inbyggd hylla. Idag finns ett bra utbud online på produkter som fyller alla möjliga behov, så det är bara att välja och vraka.

Det kan vara bra att börja med att bestämma sig var i trädgården sittplatsen ska vara. Vill du ha möjlighet till både sol och skugga så är ett soligt läge med ett parasoll ett perfekt alternativ. Därefter kan du planera hur de resterande detaljerna ska se ut, såsom extra möbler, belysning och växter. Har du en större trädgård kan även en damm eller fontän ge ett harmoniskt intryck. Med dessa får du dessutom rum att plantera fler typer av växter, som exempelvis vattenväxter.

Det finns oändligt många sätt att skapa en mysig trädgård, så se över vilka möjligheter du har och fundera ut hur just din trädgård kan se ut redan idag. Lycka till!

]]>
Tips för en bättre trädgård https://blominfo.se/tips-for-en-battre-tradgard/ Wed, 21 Oct 2020 13:10:32 +0000 https://blominfo.se/?p=310 Att få en vackert trädgård du kan vara stolt över är inte något som bara händer, utan kräver en hel del arbete på flera olika håll. Här har vi samlat några grundläggande tips som alla kan dra nytt av.

Rensa alltid i tid

Att rensa ogräs är ju tyvärr något du kommer behöva spendera tid med. Men om du ser till att göra detta tidigt på våren då många ogräs faktiskt blommar har de inte tid att fröså sig. På så sätt förebygger du att mer ogräs växer på sig framöver.

Skaffa ett bra förråd

Under skatta aldrig fördelen av att ha förvaring i trädgården. Något så enkelt som ett förråd kan spara dig en mängd tid när det kommer till trädgårdsredskap, verktyg och maskiner. Du kan enkelt köpa ett monterfärdigt förråd i en variant som passar din trädgård.

Testa odla i krukor

Att odla i krukor kan vara väldigt praktiskt, men också snyggt. Börjar du odla i god tid inomhus har du vackra växter att ställa ut direkt när våren kommer igång och när sedan vintern kommer kan du ta in dem igen. Välj gärna stora krukor då de kan hålla kvar fukten längre och därmed inte behöver vattnas lika ofta. Krukorna gör det ju även möjligt för dig att möblera om i trädgården om du vill prova något nytt.

Välj växter med omsorg

Valet av växter är en viktig del för varje trädgård. Och medan det alltid är frestande att välja något som ser väldigt vackert ut, kommer en del växter med väldigt många krav på både det ena och det andra. Strävar du efter mer lättskötta växter kan du spendera mer tid med att njuta av trädgården istället för att lösa ett problem efter ett annat.

]]>
Få användning för extrautrymmet i trädgården https://blominfo.se/fa-anvandning-for-extrautrymmet-i-tradgarden/ Sun, 24 May 2020 13:31:39 +0000 https://blominfo.se/?p=305 Har du lite extra utrymme i trädgården och funderar på hur du bäst skulle kunna använda det? Då har du tur för här har vi samlat några snabba tips för just dig. Hoppas några av förslagen nedan passar, eller åtminstone ger dig inspiration att komma på något helt eget.

Fixa en uteplats

Om du inte redan har en uteplats i trädgården kan detta vara ett fantastisk tillskott. Det ger dig en härlig att bara sitta och vara när det är varmt och soligt ute. Med en lite större variant kan du även få in bord och stolar nog för att hålla middagsbjudningar där ute.

Skaffa ett förråd

Om du för tillfället förvarar alla dina trädgårdsredskap inne i huset kanske det skulle vara bra att ha dem i ett förråd i trädgården istället? Och det kan ju vara allt från några enstaka kvadratmeter till en som är stor nog att husera en åkgräsklippare eller mer. Du kan dessutom köpa dessa som färdiga byggsatser så slipper du designa den själv.

Bygg en damm

Ett något annorlunda bygge kan vara en damm. Det har förstås inte samma praktiska användningsområden som de ovanstående. Men de kan bli en av de vackraste detaljerna i trädgården om du bara lägger ned tid och energi på att göra det rätt. Du kan till och med hålla en del fiskar i den om du ger dem en bra miljö att bo i.

]]>
Odla inomhus trots dåligt solläge https://blominfo.se/odla-inomhus-trots-daligt-sollage/ Mon, 09 Sep 2019 11:15:47 +0000 https://blominfo.se/?p=295 Vare sig det är på grund av träd eller annat utomhus som skymmer solen, eller placeringen av fönstren på huset är det nog många som känner igen sig i det problemet att ens växter inte får tillräckligt med sol när de står inne. Vad man då ska göra är att titta mer på de växter som inte har lika stort solbehov som många andra. Förbered först med några snygga blomkrukor, kanske några i lite mer retrostil, och bra jord att så i. Sedan är det bara att välja bland några av de nedanstående växterna och fylla de mörkare delarna av hemmet med grönska.

Gullranka

Gullrankan är en favorit bland många med sina hjärtformade och gulbrokiga blad. Medan den inte vill ha stark sol bör den fortfarande stå ljust. Den trivs i fuktig och varm luft och jorden bör hållas fuktig.

Aspidistra

Aspidistra är även känd som ungkarlsblomma på svenska just för att den inte är i stort behöv av mycket skötsel. Den föredrar att stå i skugga eller halvskygga och så länge man håller jorden lätt fuktigt kommer den nästan alltid att frodas.

Murgröna

Murgröna är också en växt som trivs bäst i skugga eller halvskugga. Var dock noga med att jorden inte torkar ur då murgrönan snabbt kan reagera på detta och börja hänga eller vissna.

Monstera

Monstera är väl omtyckt för sina stora flikiga blad och klarar sig i de flesta ljusförhållanden utom direkt solljus. Vattna den gärna rejält varje gång, men låt det gå så pass länge mellan vattningstillfällena att jorden lätt torkar.

Klätterkalla

Klätterkallan är som namnet avslöjar en sorts klätterväxt och är därför duktig på att sprida ut sig. Den trivs i skugga och halvskugga och tål även torr luft. Man kan med fördel placera den i mitten av rummet. Ge den gärna lite extra stöd i form av trådar, käppar eller spaljéer om den inte har ett grovt underlag att fästa sig på. Och håll jorden lätt fuktigt.

]]>
Äntligen är sommaren här https://blominfo.se/antligen-ar-sommaren-har/ Mon, 22 Jul 2019 13:28:24 +0000 https://blominfo.se/?p=275 Efter en lång period av vinter så är äntligen sommaren här. Det är något speciellt då värmen kommer och man får börjar att hålla på i trädgården och påta. För många av oss så kan det vara svårt att slita sig för att göra något annat då vi vet hur pass mycket arbete det måste göras i våra vackra trädgårdar.

Ett av de bättre tipsen som vi kan ge är att bygga ett förråd eller redskapsbod på strategisk plats i trädgården. Ett ställe där den inte är i vägen samtidigt som det är praktiskt att hämta sekatören eller något annat som man är i behov av för sitt trädgårdsarbete. Det är så oerhört skönt att kunna lägga ifrån sig de saker som man brukar använda på ett ställe och veta var man har allt. Storleken på förrådet eller boden är beroende på hur mycket trädgårdsredskap du har. Bygg inte ett för litet bara så du ångrar dig i efterhand.

Sommaren är en tid av både arbete i trädgården men också njutning. Se till att du får tid att njuta av din härliga trädgård också. Det går att i trädgården bygga olika rum där du kan ställa upp ett par stolar och ett litet bord. Där kan ni då slå er ner för en kopp kaffe och ta det lugnt för en stund. Från den vinkeln så kan ni säker upptäcka saker som behöver åtgärdas men drick upp kaffet klart och njut av det arbete som ni lagt ner. Efter en stund vila och kontemplation så har ni krafter att ta tag i det som behöver göras i trädgården.

]]>
Ta in naturen i hemmet https://blominfo.se/ta-in-naturen-i-hemmet/ Wed, 12 Dec 2018 15:04:43 +0000 https://blominfo.se/?p=267 Ingen inredningstrend är lika ihållande som naturen. Har du någonsin hört om en trend där man ska plocka bort alla växter och gömma trämaterialet? Dessa element är alltid med på något hörn, endast arter och färger kan skilja sig beroende på inredningsmodet. Men du kan göra ännu mer för att få naturen att kännas närmare än på andra sidan fönstret.

Fiskdamm inne

Hur då? Inte svårare än att skaffa ett fint akvarium. Fiskarna ute gör trädgården levande och lyxig, samma sak händer med inredningen inne. Inomhusfiskar är också lättare att beundra då du ofta har 360 graders vy över deras hem. Inköpet är inte heller svårt, du kan köpa ett komplett akvarium på nätet hos Fiskfoder. Därefter behöver du bara ta en åktur ned till din lokala djuraffär och köpa fiskar som trivs tillsammans och få hjälp att välja vilka växter du borde ha och hur många. Du har helt plötsligt ännu ett hem att inreda och här är naturen i huvudfokus!

Gran och kottar

Nu när vintern står för dörren och julafton närmar sig kan du gå all-in på naturliga juldekorationer. Små rumsgranar kan planteras direkt i kruka och håller länge, kombinera små rumssgranar med den stora julgranen så att hela hemmet doftar underbart av granriset. Om du fortfarande har lite bar mark på tomten kan du ta in kottar och använda som dekoration på flera sätt. Med snöspray kan du få snötäckta kottar att hänga i julgranen, du kan binda dem på snöre för att göra fina girlanger, eller använda dem i jularrangemang tillsammans med hyacinter och mossa.

Stenar

Fina stenar kan förvandlas till dekorationer eller användas till nyttiga ändamål. En fin sten blir en bra pappersvikt i kontoret, en större sten agerar dörrstopp och småstenar kan du lägga i krukor för att täcka den tråkiga jorden. Vill du gå ett steg längre kan du även måla stenarna eller limma ihop flera stenar för att skapa ett riktigt konstverk!

]]>
Inreda trädgården https://blominfo.se/inreda-tradgarden/ Fri, 10 Aug 2018 08:31:24 +0000 https://blominfo.se/?p=257 En trädgård utan inredning är bara en grön jordplätt som det står en bostad på. Den som har inrett sin trädgård och trivs med tomten kommer att spendera mer tid och skapa fler minnen än de som bara använder tomten för att skapa avstånd till sina grannar.

Fiskdamm

Vi har pratat tidigare om att anlägga en damm i trädgården och vi vill slå ett extra slag för det. En damm skapar plötsligt mer liv och rörelse i trädgården, speciellt om du väljer att plantera fiskar i dammen. Karpar och guldfiskar är vanliga men tänk på att de behöver en djup damm så de har någonstans att bo när vattnet börjar frysa. Alternativ måste du ha en frostfri plats att förvara dem, många väljer att ha en mindre vattentank i garaget eller lekstugan där fiskarna kan bo under vintern.

Möbler

Du behöver inte begränsa dina möbler till altanen eller soldäcket. Det ser minst lika inbjudande ut med två stolar och ett litet bord under ett träd, rakt på gräset. Häng upp en hängmatta mellan två träd eller bygg en egen bänk bredvid odlingen.

Ljus

Du kan njuta av trädgården ända in på senhösten om du har belysning. När solen har gått ned kan du använda solcellslampor för att lysa upp gångstigarna genom trädgården eller gräva ned kablar för trädgårdslyktor.

]]>
Skapa en vacker trädgårdsgång https://blominfo.se/skapa-en-vacker-tradgardsgang/ Tue, 10 Jul 2018 13:09:23 +0000 https://blominfo.se/?p=250 En hel del fokus läggs på det vi väljer att plantera och odla i trädgården. Men utrymmet mellan dessa kan man också planera för. Ett väldigt snyggt sätt att använda sig av denna del av trädgården är att anlägga en trädgårdsgång.

Börja med att titta på alternativ för materialen och vilket som kommer att passa bäst tillsammans med trädgården, huset och även omgivningen. En grusgång kanske passar bättre ute landet vid en sommarstuga än en gång med raka och fina granitstenar. Men i slutändan är det ju upp till var och en att bedöma vad som är bäst. Det är viktigt att planera ut gången ordentligt. Vill man till exempel att den ska vara helt rak eller slingra sig något. Ska den gå runt en husknut eller ligga längre bort från huset.

Titta på vilka områden av trädgården som är mest bevandrad och hur man kan lägga upp det så att man normalt sett tar sig till de mest använda platserna. Det är ofta här som trädgårdsgången hör hemma. Den bästa trädgårdsgången är den som inte bara är praktiskt utan även dekorativ. Genom att satsa på en balans mellan dessa två kommer man få en mycket bättre resultat.

]]>
Sköta dammen i trädgården https://blominfo.se/skota-dammen-i-tradgarden/ Fri, 15 Jun 2018 14:02:28 +0000 https://blominfo.se/?p=244 En damm är ett fint komplement till trädgården, en avslappningsplats och ett trädgårdsrum där du kan slappna av. Men frågan är ju hur du tar hand om dammen som bäst?

Fiskar

Har du fiskar i dammen behöver du vara extra noggrann med skötsel och matningen. Du kan köpa storpack med fiskfoder för dammfiskar på nätet. Är du rädd att du ska glömma mattiderna kan du ställa larm på telefonen som påminner dig om vilka dagar du behöver slänga ut lite mat. En del fiskar behöver du inte ens mata varje dag.

Se till att rensa bort alger och ogräs med jämna mellanrum och se till så att du begränsar förökningen så det inte blir för många fiskar. Det vanligaste i dammar är guldfiskar eller karpar, de klarar sig bra i dammar även i Sverige så länge de är tillräckligt djupa. Är dammen grund behöver du ta upp fiskarna och förvara dem frostfritt under vintermånaderna i stora kar. Det tar plats och är understimulerade för fiskarna.

Växter

Du kan blanda flera olika växter i din damm för att få ett varierat liv i dammen, det ger också en bättre miljö för fiskarna då yngel gillar att gömma och leka bland växterna. Håller du precis på att anlägga dammen kan du sätta i de första växterna som ska vara i botten med hjälp av sten och singel. Prata med kunnigt folk när du väljer vad du ska plantera och hur du ska sköta dem. En del växter passar inte tillsammans med andra eller i viss temperatur.

Genom smarta val kan du plantera växter som hjälper till att motverka alger. Det finns också växter som syresätter vattnet så att fiskarna mår bättre. Du behöver dock se till att dammen hålls relativt öppen och inte växer igen.

Stor rengöring

Nån gång då och då behöver rengöra dammen grundligt, vilket innebär att den behöver tömmas. Med stora oljefat kan du slanga över vattnet och flytta fiskarna. De klarar av att bo trångt i några timmar men helst inte över natten, risken finns att de slåss eller dödar varandra när det blir för tajt. Töm allt vatten, rensa upp ogräs och ta bort gamla växter som blivit för stora eller håller på att dö. Använda anpassade rengöringsmedel för att få rent stenar och botten från slam och alger.

]]>