Odla inomhus trots dåligt solläge

Blomtips | Monday September 9 2019 | Comments Off on Odla inomhus trots dåligt solläge

Vare sig det är på grund av träd eller annat utomhus som skymmer solen, eller placeringen av fönstren på huset är det nog många som känner igen sig i det problemet att ens växter inte får tillräckligt med sol när de står inne. Vad man då ska göra är att titta mer på de växter som inte har lika stort solbehov som många andra. Förbered först med några snygga blomkrukor, kanske några i lite mer retrostil, och bra jord att så i. Sedan är det bara att välja bland några av de nedanstående växterna och fylla de mörkare delarna av hemmet med grönska.

Gullranka

Gullrankan är en favorit bland många med sina hjärtformade och gulbrokiga blad. Medan den inte vill ha stark sol bör den fortfarande stå ljust. Den trivs i fuktig och varm luft och jorden bör hållas fuktig.

Aspidistra

Aspidistra är även känd som ungkarlsblomma på svenska just för att den inte är i stort behöv av mycket skötsel. Den föredrar att stå i skugga eller halvskygga och så länge man håller jorden lätt fuktigt kommer den nästan alltid att frodas.

Murgröna

Murgröna är också en växt som trivs bäst i skugga eller halvskugga. Var dock noga med att jorden inte torkar ur då murgrönan snabbt kan reagera på detta och börja hänga eller vissna.

Monstera

Monstera är väl omtyckt för sina stora flikiga blad och klarar sig i de flesta ljusförhållanden utom direkt solljus. Vattna den gärna rejält varje gång, men låt det gå så pass länge mellan vattningstillfällena att jorden lätt torkar.

Klätterkalla

Klätterkallan är som namnet avslöjar en sorts klätterväxt och är därför duktig på att sprida ut sig. Den trivs i skugga och halvskugga och tål även torr luft. Man kan med fördel placera den i mitten av rummet. Ge den gärna lite extra stöd i form av trådar, käppar eller spaljéer om den inte har ett grovt underlag att fästa sig på. Och håll jorden lätt fuktigt.