Planera en ny trädgård

Trädgårdsarbete | Tuesday October 22 2013 | Comments Off on Planera en ny trädgård

Har ni nyss byggt ett nytt hus och funderar hur ni ska planera trädgården? När man byggt ett nytt hus finns sällan en färdig trädgård, kanske det bara är en leråker av massor på tomten, eller kanske mycket sten och stubbar som måste bort för att kunna få en vacker gräsmatta. När man planerar en ny trädgård är det en hel del saker man måste planera innan man börjar, för att få det resultat man i slutändan önskar.

Vacker trädgård

Skapa en bra grundidé

Det första som krävs om ni står i startgroparna att anlägga en ny trädgård är att ha en klar grundidé på hur ni vill att det ska se ut när tomten är klar. Ska tomten planeras helt från grunden kan det vara bra att ta hjälp av en trädgårdsdesigner för att göra en riktig ritning på den tilltänkta trädgården. En trädgårdsdesigner är utbildad att rita och planera en trädgård och har god kunskap om vilket jobb som krävs, hur trädgården kan göras ombonad med grusgångar, stenpartier, gräsytor, buskar och träd. Den idé ni till en början haft kanske ändrar sig efter resans gång om ni får hjälp med idéer och tips på hur ni kan göra på bästa sätt. Det som är bra att ha med sig är att det tar tid att anlägga en helt ny trädgård. Tar ni in mycket hjälp kanske trädgården ser ut som ni tänkt efter 3 år medan om ni vill göra mycket själv kan det ta upp till 6 år innan ni ser det slutgiltiga resultatet.

Börja med de stora jobben

När ni väl bestämt hur er trädgård ska se ut är det dags att börja, ni måste då bestämma om ni ska göra grovarbetet själva, eller leja bort det till fackmän. De stora jobben är att ta bort eventuella stubbar och stenar, fylla upp med massor samt planera ut för buskar och träd. Eftersom det behövs maskiner och rätt redskap för att göra detta jobb är det bra att leja bort, om man inte har spetskompetensen själv. För att göra alla jobb behövs grävmaskiner, stubbfräsar och lastbilar och detta är inte vanligt att man som privatperson har. Därför måste man ta kontakt med företag som hyr ut dessa maskiner som till exempel Amas Svenska AB.

Att bygga trädäck och lägga stenpartier hör också till de större jobben och detta bör göras fört, innan ni börjar planera ut och anlägga gräsmatta och rabatter. Vill du ha belysning på tomten är det klokt att gräva ledningar och planera ut för det direkt också, så att ni inte behöver gräva upp i efterhand när gräs och rabatter är på plats.

Anlägga damm tillhör även det till stora jobben och är bra att börja med i ett tidigt skede då det är enkelt att gräva ner ström för pump och man kan nyttja de eventuella maskiner som redan finns på plats för markarbetet.

Vackra blommorSätta den sista touchen

Växter, rabatter och gräspartier är det jobb som kommer sist, men det är väl så viktigt. Det är det vi på denna sida är intresserade av. Här är det bra att tänka olika färger och olika växttider. Anlägger du en rabatt kan det vara bra att plantera växter som blommar vid olika tidpunkter så att rabatten ser levande ut och pryds av vackra färger, från tidig vår till sen sommar.

Titta runt hos grannarna och se vilka växter som trivs bra hos dom. Sannolikheten att samma typ av växter skulle trivas hos dig, är stor.Titta i tidningar och böcker för att få inspiration. Här kan du få en uppfattning om vad du tycker om och inte. Hör med en handelsträdgård nära dig för att få veta vilka växter som skulle kunna fungera i den jord du har. De tillhandahåller även ofta hjälp för ritning, planering och plantering. Kom ihåg att träd och buskar köper man unga och de behöver tid för att växa till sig och visa sin fulla potential. Så den trädgård du anlagt idag kommer inte se likadan ut om ett antal år.

I en artikel från byggahus.se finns det tips från Håkan Olsson och Jeremy Bush som tillsammans driver trädgårdsdesignföretaget Stem. Där beskriver de designen av trädgården och att man ska visualisera sig trädgården med golv, väggar och tak. Man kan skapa olika “rum” i trädgården genom att anlägga rabatter, staket, plank och spaljéer med klätterväxter i kombination med gräspartier och buskar. Detta gör att trädgården blir mer inramad och en plats för olika aktiviteter. I en del kan barnens leksaker och saker placeras medan i andra ändan av trädgården placera en sittgrupp i en lummig miljö för återhämtning och vila.