Bygga på tomten

Trädgårdstips | Friday May 4 2018 | Comments Off on Bygga på tomten

Du som har en stor tomt kan skatta dig lycklig, du har chansen till en fantastisk trädgård med tillhörande ekonomibyggnader.

En ekonomibyggnad är ett hus på tomten som inte används som boningshus, istället kan det vara en bagarstuga, ett växthus eller gästhus. Om du vill bygga själv är det fullt möjligt, du behöver endast göra en bygganmälan om du vill bygga en friggebod på max 15 kvadrat eller ett attefallshus på max 25 kvadratmeter. Attefallshuset kan du inreda som du vill men om det ska vara ett extra boende behöver det uppfylla boendekraven.

Det finns byggsatser att köpa för att skapa det perfekta förrådet eller en gäststuga som dina utflyttade barn kan sova i när de hälsar på. Byggsatsen reser du på en dag, sedan kan du fortsätta och lägga taket själv. Falsat plåttak är enkla att montera och har lång livslängd, en god investering i jämförelse med tunga betongplattor eller papptak.

Planera nog var du ska resa byggnaderna. Växthus ska helst inte stå på den mest soliga platsen och en friggebod där du förvarar trädgårdsverktygen behöver inte ta plats på den finaste platsen i trädgården. Låt den hellre stå lite på sidan av. Attefallshuset ska inte vara för nära huset, då förväxlar man det gärna med ett garage.