Snyggt i trädgården

Trädgårdsarbete | Wednesday December 11 2013 | Comments Off on Snyggt i trädgården

En fin och lättskött trädgård som man kan njuta av är nog något som alla husägare drömmer om. Men hur får man en sådan trädgård? Här kommer ett par enkla praktiska tips på hur du gör det fint i din trädgård.

Investera i lättskötta växter när du försöker skapa en lättskött trädgård. Gräsmattan är för många ett måste i trädgården men sanningen är den att en gräsmatta är väldigt arbetskrävande. Satsa på en mindre gräsmatta och och fyll ut resten av trädgården med gångar och ytor av stenläggning eller trätrallar. Bra lättskötta växter i trädgården är till exempel träd och buskar. Välj sådana sorter som växer fint utan att du behöver klippa eller trimma dem, såsom barrväxter. Exempel på vackra barrväxter som har den där perfekta grundformen är bland annat sockertoppsgranen och klotthuja. När det kommer till buskar är ölandstok, spirea och svartaronia tre praktiska alternativ. Andra lättskötta och trevliga växter till trädgården är syrenhortensia, rödbladig fläder och gullregn.

Planering

Trädgård

En av de viktigaste sakerna man måste gör när man ska fixa upp trädgården är att planera. Skissa upp din trädgård så noggrant du kan och ta med ritningen till en handelsträdgård. Där kan kunnig personal hjälpa dig att hitta rätt växter som passar med atmosfären du söker. Säg också till hur mycket skötsel du är villig att lägga ner på trädgården.

På handelsträdgårdar har de även dekorationer som lyktor, stenar och fontänlösningar. Fundera ut vad du brukar använda gräsmattan till. Ju mer man använder sin gräsmatta, desto mindre trädgård måste man skaffa så man inte förlorar för mycket utrymme för lek och skoj.

Planteringslådor, krukor och urnor

Om du inte känner för att gräva rabatter kan du istället införskaffa stora planteringslådor för dina blomväxter. För att blommorna ska ha det bra bör lådorna vara minst 100×50 cm stora. En annan vanlig variant är att plantera vackra sommarblommor i krukor och urnor. Välj sådana krukor som är frosttåliga så kan de stå ute året runt.

Prydnader och lampor

Det är inte bara växterna som gör trädgården vacker. Dekorera gärna med vackra prydnader såsom mindre statyer och annat vackert som känns rätt för dig. En bra sida för det är Gardenhome där du bland annat hittar oljelampor och fågelmatare, vilka är två klassiska objekt som vi ofta kan se i trädgården. Oljelampor ger ett väldigt vackert mjukt ljus som ger den där riktigt mysiga känslan både på sommaren och på vintern. Det finns flera olika varianter av oljelampor idag. En del är fyrkantiga, andra runda. En del ser lite ut som lyktor medan andra kan flyta och går att placera i dammen eller poolen.