Bygga attefallshus i trädgården

Trädgårdstips | Monday March 12 2018 | Comments Off on Bygga attefallshus i trädgården

Du kanske behöver plats för dina trädgårdsverktyg eller veden? Eller så vore det skönt att få bort gräsklipparen från boden. Eller så behöver du ett fint litet insynsskydd som passar in i din trädgård. Kanske en plats att koppla av eller ett gästrum mitt i havet av blommor och växter? Alla dessa punkter kan ett attefallshus uppfylla.

Bygglov

Ett attefallshus får vara maximalt 25 kvadratmeter och är för det mesta bygglovsbefriat. Du kan behöva bygglov om du bor nära hav eller strandskyddat området eller om ditt hus står på en kulturellt värdefull miljö. Byggandet måste dock alltid anmälas till byggnadsnämnden och du måste invänta ett startbesked innan du får börja bygga.

Fasad och tak

Försök gärna att få attefallshuset att passa med ditt eget hus. Det behöver inte se ut som en miniatyr av ditt eget hem, men stilen borde åtminstone vara densamma. Om du bor i en nationalromantisk ville kommer aldrig ett litet funkishus att passa på gården. Dock kan du komma undan med att bygga i en ännu äldre stil eftersom nationalromantiken gärna lånade av 1800- och 1700-talet. Materialet ska stämma med din trädgård och din villa.

Taket har du mer fria händer med. Det är bra att satsa på ett underhållsfritt tak som du inte behöver byta på några decennier. Ett plåttak passar mindre byggnader, är snygga och enkla att montera. Du kan göra det själv med bara några enkla anvisningar från företaget.

Fönster

Här kan du chansen att visa vad huset är tillför. En större verktygsbod behöver inte så glamorösa eller täta fönster. Om du vill använda detta som en utomhusmatsal behöver du täta fönster så du kan använda attefallshuset åretrunt. Gamla fönster har en speciell charm som maskiner inte kan ge, men kan vara dragiga. Då kan du kombinera dem med täta innanfönster som skruvas fast och därmed håller värmen inne. På sommaren skruvar man bort dem och har då öppningsbara fönster under vår och sommar!