Sofiero

Blomtips | Sunday August 26 2012 | Comments Off on Sofiero

Det finns några fantastiska slottsparker i Sverige som är värda att nämnas extra i blom-sammanhang och en av dem är Sofiero Slottspark. Här hittar du fler Rhododendron-buskar än någon annanstans i Sverige.Det finns många vackra slottsparker i Sverige och vi vill tipsa om en som är i särklass. Nära Helsingborg ligger sommarslottet Sofiero med sin magnifika park fylld med Rhododendron-buskar. Sofiero slottspark har fått en unik utmärkelse; år 2010 blev faktiskt parken utnämnd till Europas vackraste park och det är en titel som är värd mycket. När man besöker Sofiero när det är blomnings-säsong kan man förstå varför Sofiero fått denna fina utmärkelse.

Lite historik

Den som ursprungligen uppförde Sofiero slott var kronprins Oskar och Sophia under mitten av 1800-talet. I början av 1900-talet tar barnbarnet Gustaf Adolf över skötseln av slottet och parken i och med att han och hans hustru Margareta får detta fantastiska slott i bröllopspresent då de vigs. Margareta, som kommer från England, har ett stort intresse för trädgårdar och hon formar Sofiero slottsträdgård i en stil som påminner om de vackra parker man har i England. Intresset för Rhododendron växer också fram hos kungaparet och arbetet med att anlägga denna magnifika park pågår också långt efter det att Margareta avlidit.

Parken

Denna magnifika park visar tusentals rhododrendron-buskar och de finns företrädesvis i ravinerna i anläggningen. Dessa områden är idealiska för dessa buskar. Här är det skydd för vinden och jorden är lätt sur. Buskarna trivs mycket bra här och hela den norra ravinen har planterats av mycket rena rhododrendron-arter av kung Gustaf VI Adolf. På den södra sidan av ravinen hittar man buskar planterade efter kungens död. Kung Gustaf Adolf skriver i sitt testamente över Sofiero slott med parkanläggning till Helsingborgs stad vid sin död 1973.Den stora parken visar också många fler anläggningar som till exempel den vackra Rosengården och Dahliakvarteret. Här sätts cirka 1 500 dahlior ut varje vår vilket ger en färgprakt lite över det vanliga.

Besöka Sofiero

Det är vissa tider på året som Sofiero park är mer besökt än andra och det är naturligtvis när de allra flesta rhododrendron-buskarna börjar blomma. Det kan vara lite svårt att planera in sitt besök på Sofiero eftersom den största prakten infaller vid olika tidpunkter mellan åren. Ett bra tips kan vara att titta in på Sofiero.se som är slottets officiella hemsida. Här finns också en blogg där man kan följa parkens utveckling under säsongen. Detta gör att det är enklare att pricka in de bästa dagarna för besöket.Det är ju också så att när Sofiero slottspark står i sina allra vackraste prakt är det många människor som besöker Helsingborg och Sofiero slott. Detta gör att det kan vara lite svårare att hitta ett boende i Helsingborg under denna tid. Helsingborg är också välbesökt just under sommaren på grund av de härliga havsbaden här. Allt detta sammantaget gör att det är svårare att hitta hotellrum vissa tider. Du kan söka efter lediga hotellrum på en smidig bokningssida genom att följa denna länk för att hitta ett lämpligt hotell för besöket i Helsingborg och Sofiero. Här ser du också tydligt var i Helsingborg hotellet är beläget och var du helst vill bo för att enkelt nå Sofiero för en dagsutflykt.